’’You will never be completely at home again. Because part of your heart will always be elsewhere."

’’You will never be completely at home again. Because part of your heart will always be elsewhere. That is the price you pay for the richness of loving and knowing people in more than one place.’’

Het is ondertussen een half jaar geleden dat ik beschreef hoe een dag er bij Ryanair uit ziet. En hoe mijn insteek is: ‚Choose a job you love and you will never have to work a day in your life’. De dagen bij Ryanair zien er natuurlijk nog steeds hetzelfde uit en mijn standpunt is onveranderd. Vliegen is voor mij mijn hobby en als ik dan gisteravond onderweg naar Nador dit soort foto’s kan maken: 

Dan kan het niet anders dan ik me weer besef hoe gelukkig ik ben dat ik voorin op de rechterstoel van een B737-800 zit.

Zoals ik al zei zien de dagen er hetzelfde uit. De ene keer twee vluchten op een dag, de andere dag heb je er vier of zelfs zes. Maar in een maand kunnen wat meer veranderingen zitten. Ryanair geeft je een vaste standplaats, waar je de meeste tijd van het jaar vandaan vliegt, op een rooster van vijf dagen werken, vier dagen vrij. De ene week begin je alle vijf de dagen in de ochtend (‚earlies’), de andere week alle vijf de dagen in de middag (‚lates’). Door het grote netwerk, ziekte, vakanties etc. van collega’s kan het voorkomen dat Ryanair je op andere basissen nodig heeft. Zo heb ik vorige week een week vanuit Fes (Marokko) gevlogen en ga ik over drie weken een weekje naar Dublin. 

Uiteraard, je moet wel houden van de flexibiliteit en het feit dat je niet altijd thuis bent. Ik vind het heerlijk. Ik zie ontzettend veel van Europa (en Noord-Afrika) en ik kan het combineren met wat ze ‚werk’ noemen. Mijn dagen in Fes begonnen tussen 06.00uur en 07.30uur ’s ochtends, maar ’s middags om 15.00uur zat ik in de oude Medina (stadscentrum) aan mijn Tagine of Couscous met een kopje Marokkaanse thee. Onze taxichauffeur heeft mij en mijn captain naar een uitzichtpunt gereden waar we over de hele stad konden kijken en hij heeft ons het Marokkaanse eten in de meest lokale restaurantjes laten proeven.

Naast deze ‚out of base’-tripjes zijn mijn oud-klasgenoten allemaal naar verschillende basissen binnen het netwerk uitgevlogen. Dat betekent dat er ook regelmatig bezoekjes gemaakt worden aan andere plekken binnen het netwerk, op mijn vier vrije dagen. Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Rome en ga zo maar door. In Nederland kunnen mijn vrienden en familie me vaak niet meer volgen en die hebben zich er al bij neergelegd dat ik er ben, zodra ik er ben. 

Het aantal nieuwe mensen die je in korte tijd ontmoet is ontzettend veel en je merkt dat je altijd en overal welkom bent. Zeker in mijn thuisbasis Hahn, waar er in de omgeving niet veel te doen is (zonder auto), worden je collega’s een grote familie. Uiteraard komen en gaan deze mensen weer en daardoor breidt je vrienden en kennissen kring door heel Europa alleen maar meer uit. Mijn baan als piloot is al een droom die uitkomt, maar de bijkomende factoren, maken het hele leven nog mooier. Het is af en toe een apart beroep, dat niet voor iedereen is weggelegd, maar wellicht dat dat het juist zo leuk maakt!

Tot snel maar weer. 

Groetjes,
Ilana