PPL kosten en opleiding

PPL kosten en opleiding | EPST

Het type vliegbrevet dat je kiest, bepaalt je carrièrepad. Voor degenen die fulltime willen verdienen als piloot, is de ATPL-opleiding (Airline Transport Pilot License) de beste keuze. Wil je graag leren vliegen omdat je het leuk vindt, dan raden wij aan om te kijken naar opties zoals de LAPL (Light Airplane Pilot License) en de PPL (Private Pilot License). Met een LAPL- of PPL-brevet kun je genieten van het vliegen in eenmotorige vliegtuigen.

In deze blog bespreken we de investering van een PPL-opleiding, het belang van goede studieboeken en vergelijken we deze informatie met de CPL opleiding.

Wat kun je verwachten?

De LAPL is bedoeld voor lichte vliegtuigen en geeft je de mogelijkheid om binnen Europa te vliegen met eenmotorige vliegtuigen onder de 2000 kilo en met maximaal vier zitplaatsen. Om dit brevet te behalen, moet je minimaal 30 vlieguren hebben, waarvan ten minste zes solo.

Met het PPL kun je na 60 vlieguren wereldwijd vliegen met zwaardere eenmotorige vliegtuigen. Dit maakt het ideaal voor bijvoorbeeld zakenmensen die zelf naar afspraken willen vliegen. Het PPL kan worden uitgebreid met een Instrument Rating, voor het vliegen in minder ideale weersomstandigheden, en een Multi Engine Rating, waarmee je ook meermotorige vliegtuigen kunt besturen.

Waar zijn de kosten van een PPL opleiding op gebaseerd?

De kosten variëren afhankelijk van de desbetreffende vliegschool en de locatie. Naast de (minimaal) 30 vlieguren en theorielessen, wordt er ook aanvullende training zoals simulatorvluchten en praktijkervaringen gegeven. Dit zorgt ervoor dat je volledig voorbereid bent om als piloot aan de slag te gaan. De investering in je opleiding is de eerste stap naar een succesvolle carrière in de luchtvaart.

Bepaalde luchtvaartopleidingen bieden flexibele financieringsopties aan om de opleiding toegankelijker te maken. De waarde van een goede opleiding kan niet worden overschat; het opent de deur naar talloze mogelijkheden binnen de luchtvaartindustrie.

Voor gedetailleerde informatie over de investering, raden we je aan de website te bezoeken van een vliegschool bij jou in de buurt of neem contact op met ons, wij geven graag advies op maat!

Theorie boeken voor jouw aviation studie

Zorg ervoor dat je beschikt over het nieuwste en meest uitgebreide materiaal, zodat je toegang hebt tot de meest actuele en relevante informatie. Ze dekken namelijk alle aspecten van de theorie die nodig zijn om je PPL- of CPL-brevet te behalen, van luchtvaartnavigatie tot meteorologie.

PPL en CPL: Wat is het verschil?

PPL: Vliegen voor je plezier

Een Private Pilot License (PPL) is de eerste stap voor iedereen die een carrière als piloot overweegt. De PPL-opleiding is ontworpen om je de basisvaardigheden en kennis bij te brengen die nodig zijn om veilig en efficiënt een vliegtuig te besturen. Tijdens de opleiding krijg je uitgebreide theorielessen die onderwerpen behandelen zoals aerodynamica, navigatie, meteorologie en luchtvaartregelgeving. Daarnaast bestaat een groot deel van de opleiding uit praktische vlieglessen waarbij je onder begeleiding van ervaren instructeurs leert opstijgen, landen en verschillende vlucht manoeuvres uitvoeren.

Het bereidt je voor om zelfstandig als privé-piloot te vliegen, waardoor je in staat bent om recreatieve vluchten uit te voeren of vrienden en familie mee te nemen op vluchten binnen de grenzen van je vergunning.

CPL: De runway naar een carrière als beroepspiloot

Een Commercial Pilot License (CPL) is de volgende stap na het behalen van je PPL en is essentieel voor iedereen die van vliegen een professionele carrière wil maken. De CPL-opleiding is intensiever en omvat een uitgebreider curriculum dan de PPL-opleiding. Naast de geavanceerde theorieën over vliegtuigsystemen, luchtvaartwetgeving, en complexe navigatie procedures, omvat de CPL-opleiding ook een aanzienlijk groter aantal vlieguren. Deze extra vlieguren zijn bedoeld om je vaardigheden verder te ontwikkelen en je vertrouwd te maken met commerciële vliegoperaties. Met een CPL op zak mag je werken:

  • Als privé piloot voor zakenreizen
  • Als piloot van reclamevliegtuigen, voor rondvluchten of luchtfoto’s
  • Als piloot van meermotorige vliegtuigen – maar hier niet als gezagvoerder

Bij EPST krijg je de kans om te trainen in verschillende vliegtuigtypen en complexe vlieg scenario’s, zoals vliegen onder instrument vliegvoorschriften (IFR) en het uitvoeren van noodprocedures. Het behalen van een CPL bij EPST opent de deur naar een carrière als professionele piloot bij luchtvaartmaatschappijen, vrachtvervoerders of andere commerciële luchtvaartactiviteiten. Hiermee leg je de basis voor verdere specialisaties en certificeringen, zoals een Multi-Engine Rating of een Airline Transport Pilot License (ATPL).

Onze opleidingen zijn erkend door de Europese Autoriteit voor Luchtvaartveiligheid (EASA), wat betekent dat je met een wereldwijd erkend brevet afstudeert, klaar om overal ter wereld aan de slag te gaan.

PPL database

De PPL database is een digitale verzameling van informatie en gegevens van de personen die een Private Pilot License (PPL) bezitten of aan het behalen zijn. Het kan diverse soorten informatie bevatten, zoals persoonlijke gegevens, opleidingsgegevens, medische certificaten, vlieg logboeken, vliegtuiggegevens, licentie- en kwalificatiegegevens.

Deze informatie wordt vaak beheerd door vliegscholen, luchtvaartautoriteiten, of andere luchtvaartorganisaties en wordt gebruikt om de voortgang en kwalificaties van piloten bij te houden. Om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan alle vereisten, om te kunnen ondersteunen in het behalen van de doelen en om een overzicht te bieden van hun vliegcarrière.

Het team van EPST helpt je graag verder

Wil je meer weten over de verschillende luchtvaartopleidingen en de kosten daarvan, of heb je andere vragen? Neem contact met ons op via onze website of bel ons op +31 30 238 32 32. Ons team staat klaar om al je vragen te beantwoorden en helpt je graag bij het realiseren van je droom om piloot te worden. 

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Klas van juli ’24 vertrokken naar Aero Locarno