Vliegmedische keuring

vliegmedische keuring klasse 1 | EPST

Het proces om piloot te worden is complex en vereist meer dan alleen passie en vaardigheden. Een belangrijk onderdeel van dit proces is de medische keuring. Of je nu jong of wat ouder bent, het is nooit te laat om piloot te worden. In deze blog bespreken we de verschillende aspecten van de medische keuring voor piloten, met speciale aandacht voor de vliegmedische keuring klasse 1 en wat je kunt verwachten tijdens deze keuring. 

Medische keuring voor piloten

Elke aspirant-piloot moet een vliegmedische keuring ondergaan om te bevestigen dat hij of zij fysiek en mentaal geschikt is om te vliegen. Er zijn verschillende klassen van medische keuringen, afhankelijk van het soort vliegbrevet dat je wilt behalen. Voor recreatieve piloten is bijvoorbeeld de vliegmedische keuring erg relevant.

Vliegmedische keuring klasse 1

De vliegmedische keuring klasse 1 is vereist voor mensen die een CPL (commercial pilot license) willen behalen. Deze keuring richt zich op een breed spectrum van gezondheidsaspecten, waaronder:

Gezichtsvermogen: Je ogen worden getest op lichtsterkte, kleur, normaliteit en dieptezicht.
Gehoor: Je gehoor wordt getest om er zeker van te zijn dat je voldoende kunt horen om veilig te kunnen vliegen.
Algemene gezondheid: Dit omvat een controle van je hart, longen, bloeddruk en andere vitale organen en systemen.
Neurologische en psychologische evaluatie: Dit is om er zeker van te zijn dat je geen neurologische of psychologische aandoeningen hebt die je vlieg capaciteiten zouden kunnen beïnvloeden.

De keuring wordt uitgevoerd door een gecertificeerde luchtvaartgeneeskundige die vervolgens een certificaat afgeeft als je aan alle vereisten voldoet.

Piloot worden op latere leeftijd

Veel mensen besluiten op een later moment in hun leven piloot te worden en geven aan veel voldoening te halen uit deze carrièreswitch. Voor deze aspirant-piloten zijn de fysieke en medische eisen de belangrijkste overwegingen. Het is belangrijk om een vliegmedische keuring te ondergaan om er zeker van te zijn dat je in goede gezondheid verkeert en veilig kunt vliegen.

Inkomen van een piloot

Het salaris van een piloot kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de luchtvaartmaatschappij, het type vliegtuig dat wordt gevlogen, en de ervaring van de piloot. In het algemeen kunnen piloten rekenen op een aantrekkelijk salaris, met commerciële piloten die vaak een hoger salaris hebben dan recreatieve piloten. Hier zijn enkele aspecten die het salaris van een piloot beïnvloeden:

  • Ervaring: Piloten met meer ervaring verdienen doorgaans hogere salarissen.
  • Type Werkgever: Werken voor een grote commerciële luchtvaartmaatschappij kan lucratiever zijn dan werken voor een kleine regionale operator.
  • Specialisaties: Piloten die gespecialiseerd zijn in bepaalde typen vliegtuigen of operaties kunnen hogere inkomens verdienen.

Neem contact op met ons 

Heb je interesse in een carrière als piloot, en wil je meer weten over de medische keuring en opleiding? Bezoek ons dan op een van onze informatiedagen of neem vandaag nog contact met ons op en wij helpen je graag! Vind je het leuk om up-to-date te blijven over de ontwikkelingen binnen EPST? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! 

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Klas van juli ’24 vertrokken naar Aero Locarno