Wat verdient een piloot

Foto van Koen in de cockpit piloot in opleiding tijdens een training boven Noorwegen.

Naast het avontuur van het vliegen zelf, is er ook veel te zeggen over de professionele en financiële aspecten van een carrière in de luchtvaart. Een veelgestelde vraag door aspirant-piloten en geïnteresseerden in de luchtvaart is: “Wat verdient een piloot?” In deze blog geven we antwoord op deze vraag en gaan we dieper in op de carrièremogelijkheden en het financiële plaatje dat bij de functie van een piloot komt kijken.

De investering in de opleiding

First things first, voordat we het hebben over het salaris van een piloot, is het belangrijk om te begrijpen dat de weg naar het vliegbrevet een significante investering vereist. Opleidingen tot verkeersvlieger, zoals die bij European Pilot Selection & Training (EPST), zijn intensief en vragen naast een financiële investering ook veel tijd en toewijding. 

Het salaris van een piloot

Het salaris van een piloot kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren zoals de specifieke luchtvaartmaatschappij waarvoor je werkt, de werkervaring die jij meebrengt, en het type vliegtuig dat je vliegt. Over het algemeen hebben piloten bij commerciële luchtvaartmaatschappijen een aantrekkelijk salaris dat groeit naarmate hun carrière ontwikkelt.

Bij aanvang kan een startende copiloot bij een regionale maatschappij rekenen op een salaris dat kan variëren van enkele duizenden euro’s per maand. Naarmate de ervaring van een piloot ontwikkelt naar de positie van gezagvoerder en overgaat naar grotere vliegtuigen of internationale routes, kan dit salaris stijgen. Het is niet ongewoon voor senior piloten bij grote luchtvaartmaatschappijen om een jaarinkomen te bereiken dat in de zes cijfers loopt.

Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast het basissalaris kunnen piloten vaak rekenen op voordelige arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan vergoedingen voor overnachtingen en maaltijden tijdens layovers, ziektekostenverzekeringen, pensioenbijdragen, en niet te vergeten, kortingen op vliegtickets. Deze voordelen dragen bij aan de totale compensatie en maken de carrière nog aantrekkelijker.

Carrièremogelijkheden

De luchtvaartindustrie biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden. Naast de traditionele routes in de commerciële en vrachtvlieg carrières, zijn er kansen in de privéjet sector, bij overheidsorganisaties, of in gespecialiseerde velden zoals luchtambulance diensten. De diversiteit in de branche zorgt voor verschillende trajecten waar piloten hun vaardigheden kunnen inzetten en ontwikkelen.

Ben jij gemaakt voor de lucht?

Het worden van een piloot is een droom voor velen en komt met een belonend financieel plaatje. Echter, het is essentieel om te benadrukken dat succes in deze industrie niet alleen wordt gemeten in financiële compensatie. Passie voor het vliegen, toewijding aan veiligheid, en de wil om voortdurend te leren en jezelf te blijven ontwikkelen zijn net zo belangrijk. Voor degenen die klaar zijn om deze uitdaging aan te gaan, biedt de piloten carrière een unieke combinatie van avontuur, verantwoordelijkheid, en financiële voldoening.

 

Ben je klaar om de lucht in te gaan? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze opleidingen en ontdek hoe jij je droom om piloot te worden werkelijkheid kunt maken bij EPST. 

 

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required