ATPL opleiding

EPST ATPL Opleiding

ATPL opleiding

Wil jij piloot worden van een commercieel vliegtuig? Dan is de Airline Transport Pilot License (ATPL) opleiding jouw startbaan naar succes. Bij EPST, net als bij andere erkende vliegopleidingen, bieden we een ATPL-programma dat je van weinig tot geen vliegervaring naar een volledig gekwalificeerde piloot brengt. In dit artikel verdiepen we ons in  wat de ATPL-opleiding inhoudt en hoe je je kunt voorbereiden op een carrière in de luchtvaart.

Wat is de ATPL?

De ATPL is de hoogste licentie waarmee je als gezagvoerder (kapitein) op commerciële vliegtuigen kunt werken. Het is een essentiële licentie voor iedereen die een carrière bij een luchtvaartmaatschappij als doel heeft. Het traject omvat uitgebreide theoretische studies en praktische vliegtraining, om zo je ‘frozen’ ATPL te behalen, wat uiteindelijk resulteert dat je de licentie volledig kan activeren zodra je aan de vereiste vlieguren voldoet.

Waar bestaat de ATPL uit?

Theoretische kennis: Een stevige basis in vakken zoals meteorologie, navigatie, luchtvaartwetgeving en aerodynamica is essentieel. Dit leer je onder andere op de middelbare school tijdens Wiskunde en Natuurkunde. De ATPL-theorie opleiding is intensief en vereist toewijding om de stof te beheersen.

Vliegtraining: Naast theoretische kennis is praktische ervaring cruciaal. Je zult honderden vlieguren moeten maken, zowel in echte vliegtuigen als in geavanceerde vliegsimulatoren, om je vlieg vaardigheden te ontwikkelen.

Medische keuring: Een Klasse 1 Medische Certificering is vereist voor de ATPL. Deze keuring zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal geschikt bent om als professioneel piloot te werken.

Taalvaardigheid: Een goede beheersing van de Engelse taal is onontbeerlijk in de internationale wereld van de luchtvaart. Engels is de standaard communicatietaal in de cockpit, met de luchtverkeersleiding en alle luchtvaartmaatschappijen. 

Kiezen voor de juiste vliegschool

De keuze van je vliegschool is bepalend voor je toekomstige carrière. Scholen zoals EPST bieden ATPL aan die erkend zijn door de Europese Unie en voldoen aan de hoogste normen van de European Aviation Safety Agency (EASA). Of je nu kiest voor een opleiding in Nederland of op een van de vele locaties in Europa, de kwaliteit van de opleiding en de expertise van de instructeurs zijn cruciaal voor je succes.

Voorbereiden op de ATPL

Voordat je aan de ATPL-opleiding begint, is het verstandig om een duidelijk plan te hebben. Dit omvat het behalen van een goed niveau in de relevante wetenschappelijke vakken op de middelbare school, het verbeteren van je Engelse taalvaardigheden en het onderzoeken van de verschillende vliegscholen om de beste fit voor jouw ambities te vinden. Vind je het lastig om de knoop door te hakken? In dit artikel geven wij jou 5 handige tips voor het maken van de beste studiekeuze. 

De toekomst na de ATPL

Na het voltooien van je ATPL en het verzamelen van de benodigde vlieguren, staan de deuren van commerciële luchtvaartmaatschappijen voor je open. Of je nu droomt van het vliegen van korte binnenlandse vluchten of internationale langeafstandsroutes, de ATPL is je ticket naar een wereldwijde carrière in de luchtvaart.

De luchtvaartindustrie blijft groeien, en de vraag naar gekwalificeerde piloten neemt toe. Neem dan vandaag nog contact op met EPST. Met onze uitgebreide pilotenopleiding, ervaren instructeurs en bewezen track record van succes, hebben we alles wat je nodig hebt om je vliegcarrière van de grond te krijgen. Ben je benieuwd naar de ervaringen van piloten die jou voorgingen? Lees het hier

 

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required