5 handige tips voor het maken van de beste studiekeuze | EPST

5 handige tips voor het maken van de beste studiekeuze | EPST groot

Aan het einde van je middelbare schooltijd breekt een belangrijke periode aan. Niet alleen moet je proberen je diploma binnen te slepen, je moet ook een doordachte studiekeuze maken. Een spannende tijd, want het is een ingrijpende keuze die misschien je toekomst bepaalt. Zorg er daarom voor, dat je een keuze maakt waar je volledig achter staat. In dit artikel willen we je helpen om zo goed mogelijk voorbereid je keuze te maken. Hoe maak je een weloverwogen studiekeuze?

Doe aan zelfreflectie:

Met zelfreflectie probeer je te onderzoeken wie je bent, wat je wilt en vooral, waarom je dat wil. Je gaat als het ware in gesprek met jezelf. Stel jezelf vragen:

  • Wat zijn mijn sterke punten en mijn zwaktes?
  • Wat motiveert me en waarom?
  • Wat vind ik leuk om te doen, waar word ik echt blij van?
  • Hoe zie ik mezelf in de toekomst, wat vind ik daarin belangrijk?

Antwoorden op deze vragen brengen je waarschijnlijk al beter in de richting waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Ben je stressbestendig, communicatief sterk en kan jij makkelijk de leiding nemen? Dan is onze pilotenopleiding misschien wat voor jou!

Ga op onderzoek uit

Verzamel zoveel mogelijk relevante informatie over de studies die je overweegt. Hoe ziet de studie eruit? Kun je je vinden in de inhoud van het vakkenpakket en spreken de werkvormen je aan?

Even zo belangrijk: wat kun je met een diploma van de studies die je op het oog hebt? Zie je een carrière in zo’n vakgebied zitten? Benader ook mensen die in die verschillende vakgebieden werken. Vraag ze naar hun ervaringen.

Wil je piloot worden? Lees dan zeker ons blog met Diede van Dijk om meer te weten te komen over het leven van een piloot. En welke opties heb je als je een vliegopleiding wilt doen? Lees dan ons blog over de verschillende vliegopleidingen.

Bekijk het financiële plaatje

Studeren is helaas niet gratis. Daarom is het belangrijk om na te gaan hoe jij je studie gaat financieren. Doe onderzoek naar de kosten van je studie en alles daar omheen. Neem daarin ook de potentiële inkomsten uit je toekomstige loopbaan mee.

Een pilotenopleiding is een behoorlijke investering. Lees in ons artikel over de kosten van een pilotenopleiding wat er allemaal in deze kosten zit.

Ga in gesprek met deskundigen

Benader studieadviseurs en loopbaanbegeleiders. Met hun expertise en ervaring kunnen ze je een gericht advies geven. Het geeft je extra inzichten, wat jou helpt om een goed onderbouwde studiekeuze te maken.

Vertrouw op je intuïtie

Een studiekeuze maak je niet alleen met je hoofd. Je gevoel is net zo belangrijk; wat zegt je hart? Probeer de keuze te maken die zowel in je hoofd als in je hart het beste gevoel geven. Voel jij al lange tijd van binnen de diepgekoesterde wens om piloot te worden? Ga er dan voor! Niets motiveert je tijdens een studie beter dan weten dat je je droom aan het waarmaken bent.

Een studiekeuze maken is uitdagend en ingrijpend, maar met een goed onderzoek naar jezelf en je opties maak je uiteindelijk een weloverwogen beslissing. Kies de studie die echt bij je past en die je kansen op een mooie toekomst vergroot. Kies met je hoofd en je hart, dan maak je altijd de keus die het beste lijkt. Veel succes!

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool