Welke vliegopleidingen zijn er, en welke opleiding doe je als je beroepsvlieger wilt worden?

EPST Jaarbeurs-74_High Res

Veel piloten droomden al sinds ze klein waren van het besturen van een vliegtuig. Jij ook? Als je van die droom werkelijkheid wil maken, zul je een vliegopleiding moeten doen. Maar welke vliegopleidingen zijn er, en welke sluit aan bij jouw droom? In deze blog zoomen we in op de verschillende soorten vliegopleidingen.

Welke opleiding je gaat doen, hangt af van het brevet dat je wilt halen. Wil je verkeersvlieger worden? Dan heb je een ATPL-opleiding nodig. Hoef je er niet je brood mee te verdienen? Je kunt ook een vliegopleiding of -cursus doen omdat je het simpelweg leuk vindt om te vliegen. In dat geval ga je voor een LAPL- of een PPL-brevet.

Vliegen omdat je het leuk vindt: LAPL en PPL

Met een LAPL en een PPL ben je bevoegd om te vliegen in éénmotorige vliegtuigen. Veel vliegscholen in Nederland bieden een opleiding tot het behalen van deze twee brevetten. Brevet behaald? Dan mag je vliegen bij goed zicht, volgens de Visual Flight Rules. Met deze brevetten mag je je niet laten inhuren als piloot.

LAPL staat voor Light Airplane Pilot Licence. Met dit brevet ben je bevoegd om in Europa te vliegen met éénmotorige vliegtuigen onder 2000 kilo met maximaal 4 zitplaatsen. Wil je voor dit brevet slagen? Dan moet je minimaal 30 vlieguren hebben, waarvan zeker 6 solo.

Het PPL is het Private Pilot License. Dit brevet stelt je na 60 vlieguren in staat om overal ter wereld te vliegen met zwaardere éénmotorige vliegtuigen. Dat is mooi als je als zakenman graag eens zelf naar een afspraak wilt vliegen. Dit brevet kan worden uitgebreid:

  • Met een Instrument Rating, waarmee je ook in bewolkte omstandigheden mag vliegen.
  • Met een Multi Engine Rating ben je bevoegd om meermotorige vliegtuigen te besturen.

Elke beroepsvlieger leert overigens vliegen in de éénmotorige vliegtuigen, waarbij ze dezelfde vaardigheden onder de knie proberen te krijgen. De PPL-licentie krijgen ze niet, maar ze behalen in de opleiding wel een CPL en de Instrument Rating.

Geld verdienen met vliegen: CPL, MPL

Wil je van vliegen je beroep maken, dan heb je een Commercial Pilot License nodig. Dit brevet mag je halen, als je 150 vlieguren hebt gemaakt als piloot met een PPL. Met een CPL bewijs je over vergevorderde vliegvaardigheden te beschikken, daarnaast is de theorie pittig: deze overlapt bijna geheel met die van de ATPL-opleiding. Niet voor niets is het halen van een CPL een tussenstap in elke ATPL-opleiding. Met je CPL op zak kan je vliegcarrière in ieder geval beginnen.

  • Als privépiloot voor zakenreizen
  • Als piloot van reclamevliegtuigen, voor rondvluchten of luchtfoto’s
  • Als piloot van meermotorige vliegtuigen – maar hier niet als gezagvoerder

Met een CPL mag je wel bij luchtvaartmaatschappijen solliciteren, maar je inzetbaarheid is dus beperkt. In de praktijk vragen airlines bijna altijd om een ATPL in hun pilotenselectie. Logisch dus, dat bijna elke piloot met een CPL liever doorgaat voor het ‘echte werk’: het behalen van de ATPL.

Opleiding voor verkeersvliegers: ATPL

Als je bij de luchtvaartschool de ATPL-toetsen hebt gehaald, beschik je over een Frozen ATPL. Vanaf dit punt is het een kwestie van vlieguren maken: om precies te zijn moet je 1500 uur hebben gevlogen, waarvan een aanzienlijk deel in een passagiersvliegtuig met een meerkoppige crew. Voldoe je aan deze eis, dan is je licentie ‘ontdooid’ en beschik je over een volwaardige ATPL. Nu mag je als gezagvoerder vliegen in een passagiersvliegtuig. Hoe ziet de weg naar een ATPL eruit?

Geïntegreerde ATPL-opleiding

Beroepspiloot worden? EPST biedt een geïntegreerde ATPL-opleiding aan, de beste en snelste keuze als je beroepspiloot wilt worden. In een geïntegreerde opleiding volg je een vast programma, waarbij het einddoel vast staat: een Frozen ATPL. Onderweg pik je je CPL op en haal je de Instrument Rating. Deze opleidingsvorm is intensief, maar daarom ook snel: vliegers studeren binnen gemiddeld 18 maanden af.

ATPL-opleidingen bij EPST

EPST werkt samen met drie luchtvaartscholen, op verschillende locaties in Europa. Allemaal verzorgen ze een erkende geïntegreerde ATPL-opleiding. Met je ATPL op zak keer je terug naar EPST in Utrecht voor een Multi Crew Course to Airline Pilot Standards (MCC-APS). Daarna kun je gaan solliciteren bij een luchtvaartmaatschappij.

Global Aviation in Megara (Griekenland)

Bij Global Aviation werk je onder de zon toe naar je ATPL. Het Griekse klimaat is natuurlijk aangenaam om in te vertoeven, maar het is ook perfect om in te vliegen. Op deze vliegschool maak je uren in een Piper Warrior en de meermotorige Piper Seminole PA-44. Lees meer over Global Aviation.

Aero Locarno (Zwitserland)

Het Lago Maggiore is een populair vakantieoord op de grens van Italië en Zwitserland. Aan de rand van het meer, ingeklemd tussen uitlopers van de Alpen, ligt Aero Locarno. Hier leer je vliegen met Diamond DA40 en DA42 toestellen.In 20 maanden bezit je na hard werken je ATPL. Elk kwartaal start hier een nieuwe klas. Lees meer over Aero Locarno.

OSM Aviation Academy (Noorwegen)

Start jij je avontuur bij OSM Aviation in Arendal, dan is de schilderachtige Noorse zuidkust het uitzicht vanuit jouw cockpit. In dit geval zit je achter het stuur van een Cessna 172S of een Diamond DA42. Lees meer over OSM Aviation.

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Klas van juli ’24 vertrokken naar Aero Locarno

Leren vliegen met een vliegtuig simulator in Nederland

EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland