Afgekeurd bij (psychologisch) onderzoek defensie: wat nu?

piloot in cockpit van vliegtuig in de lucht

Je hebt je hart en ziel gestoken in het solliciteren voor een functie bij defensie, maar helaas ben je tijdens het psychologisch, medisch en/of veiligheids- onderzoek afgekeurd. Dit kan natuurlijk ontzettend teleurstellend zijn en het kan even duren voordat je deze tegenslag hebt verwerkt. Gelukkig zijn er altijd alternatieven om je droom om in de lucht te werken alsnog waar te maken. Een pilotenopleiding bij EPST is zo’n alternatief waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Verschillende redenen

Er zijn verschillende redenen waarom je afgekeurd kunt worden. Zo kan het zijn dat je tijdens de psychologische keuring, medische keuring of het veiligheidsonderzoek niet voldeed aan de eisen die door de luchtmacht gesteld worden. Wanneer je te maken krijgt met zo’n afwijzing, is het belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten en te blijven zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Eén van de opties die je kunt overwegen, is het volgen van een pilotenopleiding bij EPST. Deze organisatie biedt een uitgebreide opleiding tot verkeersvlieger aan. Door het volgen van deze opleiding krijg je de kans om alsnog een carrière in de luchtvaart op te bouwen en je passie voor vliegen na te streven.

Redenen voor afkeuring (psychologische keuring, medische keuring, veiligheidsonderzoek)

Psychologische test defensie afgekeurd: Als je niet door de psychologische keuring komt, kan dat betekenen dat je op dit moment misschien niet geschikt bent voor een militaire carrière. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je niet in een andere, soortgelijke sector kunt werken.

Medische keuring: Als je medische redenen hebt waardoor je niet geschikt bent voor een carrière bij defensie, is het belangrijk om te beseffen dat er nog steeds andere banen zijn waar je met dezelfde passie en toewijding aan kunt werken.

Veiligheidsonderzoek: Als je bent afgewezen op basis van het veiligheidsonderzoek, kan dit frustrerend zijn. Echter, het betekent niet dat er geen andere carrièremogelijkheden zijn waar je jezelf in kunt bewijzen.

EPST: Een uitstekend alternatief voor een carrière in de lucht

European Pilot Selection & Training (EPST) is een gerenommeerde vliegschool die zich richt op het opleiden van aspirant-piloten tot professionele verkeersvliegers. Met hun state-of-the-art faciliteiten en ervaren instructeurs bieden zij een intensief en uitgebreid programma dat studenten voorbereidt op een succesvolle carrière in de burgerluchtvaart.

De opleiding bij EPST omvat zowel theoretische als praktische training en is ontworpen om de studenten te voorzien van de vaardigheden en kennis die ze nodig hebben om te slagen als verkeersvlieger. Van meteorologie en luchtvaartwetgeving tot vliegtuigsystemen en navigatie, de opleiding behandelt alle aspecten van het vak.

De voordelen van een pilotenopleiding bij EPST

  • Uitgebreide training: EPST biedt een diepgaande en uitgebreide training die studenten voorziet van de nodige kennis en vaardigheden om een succesvolle carrière als verkeersvlieger te starten. De opleiding bestaat uit zowel theoretische als praktische onderdelen en is ontworpen om studenten vertrouwd te maken met alle aspecten van het vliegen.
  • Goede faciliteiten: De faciliteiten bij EPST zijn van hoge kwaliteit en omvatten moderne klaslokalen, geavanceerde simulatoren en goed onderhouden vliegtuigen. Dit stelt studenten in staat om te leren en te trainen in een veilige en professionele omgeving.
  • Erkende opleiding: EPST is erkend door de luchtvaartautoriteiten en de opleiding voldoet aan alle internationale normen en voorschriften. Dit betekent dat studenten die hun opleiding bij EPST afronden, goed voorbereid zijn op het verkrijgen van hun vliegbrevet en het starten van een carrière als verkeersvlieger.
  • Ondersteuning en begeleiding: Bij EPST krijgen studenten persoonlijke begeleiding en ondersteuning tijdens hun opleiding. Dit zorgt ervoor dat iedere student de nodige hulp krijgt om succesvol te zijn in het programma en om eventuele uitdagingen te overwinnen.
  • Carrièrekansen: Afgestudeerden van de EPST-opleiding hebben uitstekende carrièrekansen, met veel studenten die succesvolle carrières hebben opgebouwd bij toonaangevende luchtvaartmaatschappijen. EPST heeft ook sterke relaties met de luchtvaartindustrie, wat kan helpen bij het vinden van baanmogelijkheden na het afronden van de opleiding.

De overgang van defensie naar de burgerluchtvaart

Als je bent afgekeurd vanwege een psychologisch, medisch en/of veiligheids- onderzoek van defensie, kan het idee van een carrière in de burgerluchtvaart ontmoedigend zijn. In dit deel zullen we enkele overeenkomsten en verschillen tussen beide carrières bespreken, en hoe je jouw ervaring en vaardigheden uit je defensie-achtergrond kunt meenemen naar de burgerluchtvaart.

Overeenkomsten en verschillen tussen een carrière in defensie en de burgerluchtvaart

Hoewel beide carrières te maken hebben met vliegen, zijn er enkele cruciale verschillen tussen defensie en de burgerluchtvaart. In de militaire luchtvaart ligt de focus op gevechts- en verkenningsmissies, terwijl in de burgerluchtvaart het vervoeren van passagiers en vracht centraal staat.

Desondanks zijn er ook overeenkomsten tussen beide carrières. Beide piloten hebben te maken met strenge veiligheidsvoorschriften en moeten hun vaardigheden en kennis voortdurend verbeteren en up-to-date houden. Daarnaast zijn discipline, verantwoordelijkheidsgevoel en effectieve communicatie essentiële eigenschappen voor zowel militaire als burger piloten.

Vaardigheden en ervaring die je kunt meenemen van je defensie-achtergrond

Hoewel je misschien bent afgekeurd bij defensie, kunnen de vaardigheden en ervaring die je tijdens je militaire opleiding of carrière hebt opgedaan nog steeds waardevol zijn in de burgerluchtvaart. Hier zijn enkele voorbeelden van vaardigheden en ervaring die je kunt meenemen:

  • Leiderschap: In defensie heb je mogelijk al leiderschapsvaardigheden ontwikkeld die nuttig kunnen zijn in de cockpit van een commercieel vliegtuig. Piloten moeten vaak snel beslissingen nemen en een team leiden in stressvolle situaties.
  • Navigatie: Militaire piloten hebben uitgebreide ervaring met navigatie, wat een belangrijke vaardigheid is voor verkeersvliegers. De kennis van luchtvaartroutes, luchtruimbeperkingen en weersomstandigheden kan gemakkelijk worden overgedragen naar de burgerluchtvaart.
  • Discipline en organisatie: Militaire training benadrukt discipline en organisatie, twee eigenschappen die ook cruciaal zijn voor succes in de burgerluchtvaart. Het vermogen om strakke schema’s te volgen, routinematige controles uit te voeren en op efficiënte wijze met anderen samen te werken, kan je helpen in je nieuwe carrière als verkeersvlieger.

Start vandaag nog jouw carrière als piloot

Ben je klaar om je vleugels uit te slaan en een nieuwe carrière in de luchtvaart te beginnen? Neem vandaag nog de eerste stap en ontdek de mogelijkheden bij EPST. Bezoek onze website voor meer informatie over onze uitgebreide opleiding tot verkeersvlieger en hoe je je kunt aanmelden. Laat afwijzing bij defensie je niet tegenhouden; laat het juist de motivatie zijn om je dromen na te jagen in de fascinerende wereld van de burgerluchtvaart. 

 

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool