Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Boot aan de Griekse kust met vier personen

Hoe is het om te leren vliegen in Griekenland? Global Aviation in het Griekse Megara is één van onze drie opleidingslocaties. Afgestudeerd EPST’er Okke Sloots zette er zijn eerste stappen als piloot en doorliep het hele programma. Hij blikt met veel plezier terug op zijn tijd aan de Griekse kust. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees snel verder!

Okke’s ervaring in 1 woord? “Fantastisch!”

Enthousiast vertelt hij dat hij zonder twijfel de tijd van zijn leven heeft meegemaakt in Griekenland. Buiten het feit dat er veel gestudeerd moest worden, was er ook genoeg tijd voor ontspanning en vermaak. Die balans tussen hard studeren en heerlijk ontspannen blijft hem bij: “We gingen elke week met de EPST-groep uit eten om alle verhalen en ervaringen met elkaar te delen. En met het strand om de hoek was een middag aan zee een mooie beloning na een ochtend hard studeren. Het strand was ook een goede plek om weer even bij te praten of samen voetbal te kijken.”

Genoeg te ontdekken

Naast het strand is er in de omgeving van Megara genoeg te doen, volgens Okke. “Athene ligt maar op een half uur rijden, dus daar zijn we overdag of ’s avonds regelmatig geweest. We huurden ook regelmatig auto’s om het schitterende Griekse land te verkennen. En in de zomer hebben we ook wel eens bootjes gehuurd met een EPST-groep om vervolgens een heerlijk dagje te zwemmen en te varen.” Om de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, vertelt hij. “Het kost daar bijna niets, dat is weer mooi meegenomen.”

Leren vliegen in Griekenland

Hoe mooi de vrije tijd ook kan worden ingevuld, uiteindelijk was Okke in Griekenland om te leren vliegen. Hoe was dat?

“Het vliegen boven de Griekse eilanden, de wateren en het prachtige landschap was iets dat me nooit kon vervelen”, zegt Okke. Leren vliegen vindt hij een mooi proces, waarin je steeds stapjes verder gaat: “Eerst ben je vooral bezig om het vliegtuig aan te voelen en vlieg je op zicht, waar je later op instrumenten leert vliegen. Dat laatste vond ik het leukste, omdat we op die vluchten de echte vertrek- en naderingsprocedures vlogen van de vliegvelden. We gebruikten dezelfde radiofrequentie als de grote airlines, wat een grappige ervaring was in zo’n kleine Piper.”

Global Aviation biedt EPST’ers ook een korte MCC (Multi Crew Cooperation) cursus aan in een Airbus A320 simulator. Okke is blij om dit te hebben meegemaakt: “Hoewel het maar 5 simulatorsessies waren, heb ik erg veel geleerd. Samen met een andere EPST’er zat je in een 1 op 1 replica van een ‘echte’ cockpit en we gebruikten de echte procedures van Aegean Airlines. Het was één van de gaafste ervaringen van de opleiding!”

Een hechte band

Okke heeft een onvergetelijke tijd gehad in Griekenland. “Iets heel waardevols wat ik aan dit avontuur heb overgehouden zijn alle vriendschappen die ik daar gemaakt heb. Anderhalf jaar leven jij en je klasgenoten hetzelfde leven en heb je datzelfde doel voor ogen: piloot worden. Dat schept een hechte band, en hoe mooi zou het dan zijn als we later allemaal collega’s van elkaar worden?”

We zijn Okke dankbaar voor zijn mooie verhaal. Meer weten over ons programma in Griekenland? Kijk dan hier!

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool

EPST-studenten volgen weerbaarheidstraining