Opleiding tot F16 piloot

Opleiding tot F16 piloot - EPST

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om achter het stuur van een F-16 te zitten of wat een F-16 piloot verdient? Het worden van een F-16 piloot is een droom voor veel mensen, maar een realiteit voor enkelen. In deze blog bespreken we de verschillende stappen die nodig zijn om deze indrukwekkende carrière te bereiken en wat een F-16 piloot verdient.

Wat verdient een F-16 piloot – salaris?

Voordat we in de opleidingsmogelijkheden duiken, laten we eens kijken naar wat een F-16 piloot verdient. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het salaris van een F-16 piloot, zoals het aantal jaar ervaring en in welke rang iemand zich bevindt. In Nederland verdient een F-16 piloot een salaris wat varieert tussen €2.600 en €3.500 bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van factoren zoals ervaring en leeftijd van de piloot. Naast een basissalaris ontvangen F-16 piloten vaak toeslagen voor vlieguren en missie-specifieke opdrachten, waardoor hun totale verdiensten op een hoger bedrag kunnen eindigen.

De opleiding tot F-16 piloot

Om een ervaren F-16 piloot te worden is uitdagend en vraagt een combinatie van technische vaardigheden, fysieke fitheid en mentale weerbaarheid. Eigenlijk begint jouw carrièrepad al op de middelbare school. Deze vakken helpen je om een sterke basis te leggen die nuttig zal zijn tijdens de militaire en vliegopleiding:

 • Wiskunde – Een goede beheersing van wiskunde is waardevol voor het begrijpen van navigatie, vliegdynamica, en andere technische aspecten van het vliegen.
 • Natuurkunde – Kennis van natuurkunde is essentieel om aerodynamica, krachten en beweging die bij het vliegen komen kijken te begrijpen.
 • Engels – Engels is de internationale taal van de luchtvaart en het is belangrijk dat je deze taal goed beheerst, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Informatica – Basiskennis van computers en informatietechnologie kan nuttig zijn gezien de geavanceerde technologische systemen in moderne straaljagers zoals de F-16.
 • Aardrijkskunde – Deze kennis helpt bij het plannen van vluchtroutes en het begrijpen van navigatie.

Deze vakken zijn niet alleen nuttig om toegelaten te worden tot de KIM, maar ze vormen ook een goede basis voor de complexe opleiding en taken die je als militair piloot zal uitvoeren. 

Na de middelbare school zal je beginnen aan de basisopleiding bij de luchtmacht. Hier is wat je kunt verwachten:

Basisopleiding bij de Luchtmacht

Voordat je kunt beginnen aan de specifieke opleiding tot F-16 piloot, moet je de algemene militaire basisopleiding doorlopen. Deze training legt de grondslag voor je militaire carrière en biedt een brede basis van zowel fysieke als theoretische kennis.

Aan de Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), dat de officiersopleiding voor de Koninklijke Marine verzorgt, beginnen de meeste cadetten direct na het afronden van hun vooropleiding, zoals de middelbare school of een voorbereidend jaar. De meeste kandidaten zijn daarom tussen de 17 en 22 jaar oud wanneer ze aan de KIM beginnen. Het is echter mogelijk om op iets latere leeftijd te starten, vooral als je al een andere vooropleiding of werkervaring hebt. 

De exacte leeftijd kan variëren afhankelijk van je achtergrond en de eisen van de marine.

Voordat je kunt beginnen aan de opleiding tot F-16 piloot, moet je eerst de algemene militaire basisopleiding met succes afronden. Deze initiële opleiding duurt gewoonlijk enkele maanden tot een jaar. Tijdens deze periode ontvang je basis militaire training, die essentieel is om een goede fundering voor je carrière als piloot te leggen.

Het gehele traject, van begin van de basisopleiding tot het daadwerkelijk zelfstandig besturen van een F-16, kan enkele jaren in beslag nemen en is zeer competitief en veeleisend.

Selectieprocedure

Na het afronden van deze basisopleiding, en eventuele verdere selectieprocedures, begint de specifieke vliegopleiding. Deze omvat intensieve trainingen, zowel in de klas als in de lucht, waar je leert om verschillende typen vliegtuigen te besturen, inclusief uiteindelijk de F-16, indien je geselecteerd wordt voor deze specifieke straaljager. Niet iedereen kan zomaar F-16 piloot worden. Kandidaten ondergaan een strenge selectieprocedure die zowel fysieke tests als psychologische evaluaties omvat. Je moet uitblinken in verschillende aspecten om door te gaan naar de volgende fase, zoals: 

 • Fysieke fitheid: De training en het vliegen van een F-16 vragen veel van het lichaam, waaronder hoge G-krachten.
 • Psychologische stabiliteit: Je moet kunnen omgaan met stress, snel beslissingen kunnen nemen onder druk en goed kunnen presteren in potentieel gevaarlijke of levensbedreigende situaties.
 • Cognitieve vaardigheden: Je moet snel informatie kunnen verwerken en effectieve besluitvorming vaardigheden hebben.
 • Team- en leiderschapskwaliteiten: Hoewel een F-16 piloot veel zelfstandig moet kunnen werken, zijn samenwerken in een team en het vermogen om te leiden ook cruciaal, vooral tijdens missies waarbij samengewerkt wordt met andere piloten en militair personeel.
 • Technische vaardigheden: Een basiskennis van luchtvaarttechniek en een sterke affiniteit met technologie zijn belangrijk.
 • Communicatieve vaardigheden: Effectieve communicatie, vooral in het Engels, is van vitaal belang. Je moet zowel mondeling als schriftelijk duidelijk en nauwkeurig kunnen communiceren.

Deze selectieprocedure is niet alleen bedoeld om een kandidaat voor het vliegen van een F-16 te beoordelen, maar ook om te verzekeren dat de kandidaat kan functioneren binnen de hoge eisen van het militaire leven en de missies die uitgevoerd kunnen worden.

Opleiding F-16 piloot

De opleiding tot F-16 piloot is intensief en geavanceerd. Na de algemene vliegopleiding, waar je de basisprincipes van het vliegen leert, volgt een gespecialiseerde training specifiek voor het vliegen van een F-16. Deze fase omvat zowel simulatorlessen als echte vlieguren onder begeleiding van ervaren instructeurs.

Voortgezette training en missies

Eenmaal gekwalificeerd, blijft een F-16 piloot regelmatig trainen en deelnemen aan missies. Deze trainingen zijn essentieel om vaardigheden te verfijnen en op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en tactieken.

Jouw carrière als F-16 piloot

Het pad naar het worden van een F-16 piloot is veeleisend, maar voor degenen die het halen, is het een carrière vol adrenaline, uitdagingen en ongeëvenaarde ervaringen. Als F-16 piloot speel je een cruciale rol in de verdediging van je land en neem je deel aan missies die van strategisch belang zijn.

Als je ambitie hebt om F-16 piloot te worden, bereid je dan voor op een uitdagend traject dat niet alleen je vaardigheden en moed test, maar ook je toewijding aan je land. Het is een beroep waar de beloningen, zowel in termen van salaris als persoonlijke vervulling, groot zijn.

Bij EPST bieden wij geen opleidingen aan tot F-16 piloot maar we helpen je graag op weg met de juiste informatie en/of verwijzingen naar de juiste opleidingsinstituten. Wil je meer weten over de opleiding en carrièremogelijkheden bij EPST? Bezoek onze informatieavonden of neem contact op met onze adviseurs. Jouw avontuur naar de cockpit begint hier!

 

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool

EPST-studenten volgen weerbaarheidstraining