Helikopter brevet halen?

Helikopter brevet halen - EPST

Ben jij ook gefascineerd over de wendbaarheid van een helikopter, hoe een helikopterpiloot behendig tussen de wolkenkrabbers door zweeft of kan landen op bijna onbereikbare locaties? Het traject van het worden van een helikopterpiloot vereist een combinatie van technische vaardigheden, nauwkeurigheid en moed. In deze blog bespreken we de verschillende stappen die je kunt nemen om helikopterpiloot te worden.

Het belang van de juiste opleiding

Net als bij een carriere als verkeersvlieger is het ook voor de opleiding tot helikopter piloot belangrijk om tijdens je middelbare school al een goede basis te leggen. Wij kunnen je de volgende vakken aanraden: 

  • Wiskunde: Kennis van wiskunde is waardevol omdat het helpt bij het begrijpen van navigatie, aerodynamica, en de andere technische aspecten van het vliegen.
  • Natuurkunde: Dit vak helpt je de fundamentele principes van krachten en beweging te begrijpen, wat belangrijk is voor het besturen en technisch onderhouden van luchtvaartuigen, zoals een helikopter.
  • Engels: Goede beheersing van het Engels is essentieel omdat het de internationale taal van de luchtvaart is. Alle officiële communicatie, handleidingen en procedures zijn vaak in het Engels.
  • Aardrijkskunde: Kennis van geografie kan nuttig zijn voor navigatie en het begrijpen van de patronen binnen de meteorologie.

Nadat je je middelbare school hebt afgerond, kun je kijken naar specifieke vliegscholen of opleidingsprogramma’s voor het behalen van de benodigde licenties en certificaten om een professionele helikopterpiloot te worden.

Welke competenties heb je nodig als je helikopterpiloot wilt worden? 

Naast deze vakken, raden wij ook aan om te focussen op het ontwikkelen van bepaalde persoonlijke en fysieke competenties, zoals:

  • Besluitvaardigheid en probleemoplossend vermogen: Snel en effectief beslissingen kunnen nemen is cruciaal in de cockpit. Helikopterpiloten moeten bijvoorbeeld snel beslissingen kunnen nemen in bepaalde situaties, zoals bij het navigeren in lastige omstandigheden zoals slecht weer of tijdens noodgevallen.
  • Communicatievaardigheden: Duidelijk en effectief kunnen communiceren met de luchtverkeersleiding en eventuele bemanning. Ook in stressvolle situaties is duidelijke communicatie essentieel, zowel met mede-crewleden als met luchtverkeersleiding. De veiligheid van de bemanning en eventuele passagiers hangt sterk af van het vermogen van de piloot om goed te functioneren onder druk.
  • Fysieke conditie: Goede gezondheid en een goede conditie zijn nodig om de medische keuring te doorstaan die vereist is voor piloten.
  • Stressbestendigheid: Het besturen van een helikopter kan zeer stressvol zijn, vooral in uitdagende of noodsituaties. Helikopterpiloten moeten bijvoorbeeld vaak vliegen in diverse en soms lastige weersomstandigheden, en kunnen te maken krijgen met onverwachte technische problemen of kritieke missies zoals medische evacuaties, zoek- en reddingsoperaties, of politieacties. 
  • Behouden van overzicht: Onder stress is het belangrijk om kalm te blijven en overzicht te houden over de situatie. Dit helpt bij het effectief managen van meerdere taken, zoals navigatie, communicatie met de verkeerstoren, en het bedienen van de helikopter.

Competenties kunnen ontwikkeld en verbeterd worden door training en ervaring. Veel vliegscholen en trainingsprogramma’s geven hier aandacht aan door simulatietrainingen te implementeren die ontworpen zijn om piloten voor te bereiden op het omgaan met druk en onverwachte situaties. Deze ervaringen helpen piloten vaardigheden te ontwikkelen om effectief te blijven functioneren wanneer ze geconfronteerd worden met stress.

Helikopterpiloot opleiding kosten

Een overzicht van je investering

De kosten voor een helicopter piloot opleiding kunnen variëren en zijn afhankelijk van de locatie van de vliegschool, het aantal vereiste vlieguren, en het type helikopter waarin je traint. Deze kosten zijn een investering, maar investeren in een uitgebreide en erkende opleiding is essentieel voor een veilige en succesvolle carrière. Wij adviseren om de verschillende opleidingen te vergelijken op basis van kosten, beschikbare trainingsmogelijkheden, de kwaliteit van de instructeurs en jouw persoonlijke carrièredoelstellingen. 

Het helikopterbrevet halen

De eerste stap naar helikopterpiloot worden is het halen van je helicopter brevet. Dit brevet ontvang je na het succesvol behalen van een opleiding bij gespecialiseerde vliegscholen. In Nederland zijn er verschillende locaties waarbij dit mogelijk is zoals HeliCentre, dat trainingen aanbiedt in Lelystad en op Teuge, en Helicopter Flight Services gevestigd op

Rotterdam The Hague Airport. Deze scholen bieden de Private Pilot License (PPL) en de Commercial Pilot License (CPL) voor helikopterpiloten aan.

De opleiding tot helikopterpiloot bevat, net zoals bij verkeersvlieger, zowel theoretische als praktische onderdelen. De theoretische onderdelen bestaan onder andere uit aerodynamica, waar je leert hoe luchtstromen invloed hebben op de helikopter; meteorologie, essentieel voor het plannen en uitvoeren van vluchten voor de verschillende weersomstandigheden; luchtvaartregelgeving, voor het begrijpen van de wetten en regels binnen de luchtvaart; en last but not least navigatie, voor het veilig en efficiënt navigeren van de helikopter van punt A naar punt B.

Daarnaast worden de praktische vaardigheden ontwikkeld door daadwerkelijk te vliegen. Tijdens de vlieglessen leer je hoe je een helikopter moet beheersen, van basis handelingen zoals hoveren, tot meer complexe situaties zoals autorotaties, een noodprocedure waarbij je een gecontroleerde landing maakt in het geval van een motorstoring. 

De combinatie van theoretische kennis en praktische ervaring stoomt je klaar om met vertrouwen en veiligheid te vliegen, wat essentieel is voor elke soort piloot.

Het verschil tussen een helikopterpiloot en verkeersvlieger

Naast het besturen van een helikopter in plaats van een vliegtuig, zijn er meer verschillen tussen beide. Helikopterpiloten vinden vaak werk in diverse sectoren zoals medisch transport, zoek- en reddingsoperaties, toerisme, of bij overheidsdiensten (politie, brandweer). Deze beroepen vereisen vaak vliegen op lage hoogten en in uitdagende omgevingen, wat ervaring met specifieke vliegtechnieken vereist. In tegenstelling tot verkeersvliegers, die grotere vliegtuigen besturen en vaak een meer routinematig en voorspelbaar vluchtschema hebben.

Het traject van helikopterpiloot worden is duidelijk en vrij specifiek, met een goede voorbereiding en speciale opleiding vereist. Met de juiste training en doorzettingsvermogen kun je een vliegende start maken in de helikopter sector van de luchtvaart. Voor meer informatie over onze verkeersvliegeropleidingen, bezoek onze website of neem deel aan een van onze informatiedagen.

Hoewel wij wel leiderschap en training bieden voor verkeersvliegers, is het belangrijk dat toekomstige helikopterpiloten zich richten op scholen die gespecialiseerd zijn in rotorvleugel luchtvaart. Een gespecialiseerde opleiding zorgt voor de beste voorbereiding en zorgt ervoor dat je volledig uitgerust bent met de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor deze unieke carrière.

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool

EPST-studenten volgen weerbaarheidstraining