EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland

EPSTer-Richard-blikt-terug-op-zijn-tijd-in-Griekenland

Richard van Haag is dit voorjaar geslaagd voor zijn training bij Global Aviation in het Griekse Megara. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd aan de Griekse kust? “De tijd is hier echt voorbij gevlogen.”

Richard’s avontuur in Griekenland begint in het najaar van 2022. “Toen kwam ik terecht in een land dat voor mij nieuw was, met een onbekende natuur. Maar het is echt mijn tweede thuis geworden, tot aan het eind van mijn tijd in april 2024.”

We beginnen bij het begin. Waar kwam Richard precies terecht? “Alle EPST-studenten krijgen in Griekenland een appartement in Megara toegewezen. In het geval van mij en Okke, mijn huisgenoot, kwamen we terecht in een gebouw met een gezellige groep andere Global Aviation-studenten, waaronder een aantal EPST’ers.”

Leven tussen een groep medestudenten is heel gezellig, maar het helpt ook om gemotiveerd te blijven, vertelt Richard. “We zijn hier in Griekenland allemaal met hetzelfde doel: piloot worden. De ervaringen die we onderling uitwisselden hebben enorm geholpen. Zo weet je bijvoorbeeld beter wat je kunt verwachten van een vlucht of een examen.”

Alle kennis in de praktijk brengen

Het was gaaf om in Griekenland te vliegen. Hoe verder Richard in de opleiding zat, hoe interessanter het volgens hem werd. “Het multi engine vliegen vond ik het leukste aan mijn tijd in Griekenland. Dat gaat zoveel sneller dan de Piper PA-28 waar je tot dan toe in vliegt.” Op deze vluchten word je als aanstaand piloot echt op de proef gesteld. “Je moet alle kennis gebruiken die je tot dan toe hebt geleerd”, legt Richard uit. “Je krijgt plotselinge engine failures terwijl je bijna aan een simulated approach begint. Hier werk je echt aan je decision making, waar je veel op traint. Blijf je in de holding bay, of ga je alsnog de approach in? En wat als je al aan je approach begonnen bent? Het is op zulke momenten echt belangrijk om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Het is mooi om alle kennis die je tot dan toe hebt opgedaan, in de praktijk te brengen.”

En in die praktijk kwam Richard ook andere professionals tegen. “Tijdens je vliegopleiding zie je meer dan alleen het vliegveld van Megara”, legt Richard uit.  “De bezoekjes aan verschillende kleine vliegvelden in Griekenland waren echt gaaf. Op Naxos, Syros en Kithira mocht ik in de toren komen en kon ik daar de luchtverkeersleiders spreken. Daarnaast zijn we met een groep studenten op Athina TMA geweest. Heel interessant om te zien hoe ze daar te werk gaan. Het is ook nog eens nuttig, want je werkt je hele carrière samen met ATC-centra.”

Mediterraans genieten met een hechte groep

Ook aan het leven naast alle trainingsarbeid houdt Richard fijne herinneringen over. Hij zag hoe er in de Mediterraanse zon een unieke band ontstond tussen de studenten. “Het was super leuk om mee te maken hoe een groep onbekenden in die tijd daar super hecht werd.” EPST’ers trekken met elkaar op en organiseren samen veel leuke activiteiten, wat voor een goed band zorgt op het vliegveld en daarbuiten.

Waar Richard goed aan kon wennen? Het Mediterraans genieten. “Iedere week zijn we uit eten geweest, waarbij iedere EPST’er welkom was. Meer dan eens per week waren we als groep bij één van de restaurants in Megara of Pachi te vinden, maar we aten ook vaak samen bij één van ons thuis. Zo hebben we tijdens een warme zomeravond bij mij en Okke thuis met een groep lekker Nederlands zitten gourmetten. Als ik op alles terugblik, is de tijd hier echt voorbij gevlogen.”

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool

EPST-studenten volgen weerbaarheidstraining