Piloot worden? Denk aan wiskunde!

EPST -289-2

Jouw droom is piloot worden, daarom ben je hier. Maar waarschijnlijk voel je niet diezelfde liefde voor het vak wiskunde. Het is vast aantrekkelijk om wiskunde te laten vallen, gewoon omdat het kan. Toch raden wij je aan om wiskunde gewoon in je pakket te houden. In dit artikel leggen we je uit waarom we dat zo belangrijk vinden.

Waarom wiskunde B als je piloot wilt worden?

Houd je niet van wiskunde, maar wel van vliegen?  Dan hebben we een vervelende boodschap voor je. Als je piloot wilt worden, kun je namelijk niet om wiskunde heen. Zo simpel is het. Wiskunde A of B in je pakket is een vereiste voor alle pilotenopleidingen. Heb je geen wiskunde? Dan kun je je niet inschrijven voor de selectieprocedure.

Bij twijfel: kies wiskunde B

Zelfs als je nu nog niet zeker weet of je ooit piloot wilt worden, raden we je aan om wiskunde B te houden. Zo krijg je in ieder geval nooit spijt van je keuze als je besluit om verkeersvlieger te worden. Ook voor veel andere studies is wiskunde B handig om te hebben.

Wiskunde is belangrijk voor piloten

Kennis van wiskunde is ontzettend belangrijk voor piloten. Niet voor niets hanteren de vliegopleidingen de eis van een stevig wiskundepakket. Wat maakt wiskunde onmisbaar voor een piloot?

Wiskunde in de vakken van je vliegopleiding

De rol van wiskunde in het leven van een piloot is groot, en die rol begint al in de vliegopleiding. Als je het vliegtuig en de vliegomstandigheden wilt begrijpen, moet je wel een wiskundige basis hebben. Daarom is wiskunde belangrijk om verschillende vakken in je vliegopleiding goed te kunnen volgen.

  • Meteorologie: hier heb je wiskunde nodig om te begrijpen hoe het weer ‘werkt’. Weersvoorspellingen worden gedaan op basis van complexe berekeningen. Maar ook voor het begrijpen van weerkaarten en om de invloed van windrichting en luchtdruk op je vliegtuig te bepalen, ben je nergens zonder wiskunde.
  • Navigatie: om vliegroutes nauwkeurig te bepalen, maar ook om brandstofverbruik over je vliegroute te berekenen, moet je serieus kunnen rekenen.
  • Vliegtuigprestaties: Dat die kolossale vliegtuigen in de lucht kunnen blijven, hebben we te danken een prachtig staaltje mechanica en aerodynamica. Natuurkunde en vooral wiskunde zijn hier ontzettend belangrijk in. Als je wilt begrijpen hoe je vliegtuig werkt, moet je wel de wiskundige basis hebben.
  • Instrumentvliegen: vlieginstrumenten werken op wiskundige principes zoals vectormechanica. Als je dit vak onder de knie wilt krijgen, is een stevige basis in wiskunde onmisbaar.

Wat als je geen wiskunde B in je pakket hebt?

Lees je dit artikel te laat? Balen natuurlijk, maar geen ramp. Met deelcertificaten kun je alsnog wiskunde A of B halen. Na het behalen van je diploma haal je zo’n deelcertificaat vaak via een avondschool, en na het eindexamen heb je toch dat belangrijke papiertje in handen.

Een kleine omweg dus, maar dat extra jaar geeft je wel mogelijkheden om je perfect voor te bereiden op je geschiktheidsselectie.

Hulp nodig bij het maken van je studiekeuze of je profiel?

Al vrij vroeg in je middelbare schooltijd moet je belangrijke knopen over je toekomst doorhakken. Met het kiezen van je vakkenpakket houd je al rekening met de studiekeuze die je een paar jaar later gaat maken.

Gaan met die decaan

Dat voorbereiden, plannen en twijfelen hoef je echt niet alleen te doen. Kom je er niet uit? Dan staat op je school altijd een decaan voor je klaar. Die is er speciaal om jou en andere scholieren te helpen een goede studiekeuze te maken, maar dus ook om alvast het beste profiel te kiezen. Schakel daarom ook gerust de hulp van je decaan in.

Wil je je goed voorbereiden op je studiekeuze? Lees dan ook ons artikel over het maken van je studiekeuze.

Een lang verhaal kort

Als je droom is om piloot te worden, probeer dan wiskunde een beetje te omarmen. Ook al heb je een haat/liefdeverhouding met het vak, je kunt als piloot niet zonder. Heb je geen wiskunde meer in je pakket? Dan is er altijd nog een omweg om die droom waar te maken.

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Nieuwe lichting studenten vetrokken naar vlieglocaties

Podcast ‘Pilotenpraat’ te gast bij EPST