Hoelang duurt een piloten opleiding?

EPST -11

Als je overweegt om een carrière als verkeersvlieger na te streven, is de kans groot dat je je afvraagt: “Hoe lang duurt het om piloot te worden?” Deze vraag is van groot belang voor aspirant-piloten, aangezien de duur van de opleiding invloed heeft op zowel de kosten als de tijd die nodig is om je droom te verwezenlijken. In dit artikel geven we je een gedetailleerd overzicht van de pilotenopleiding bij EPST, een gerenommeerd opleidingsinstituut dat een volledige opleiding tot verkeersvlieger aanbiedt. Zo krijg je een beter inzicht in hoe lang het duurt om piloot te worden en wat de verschillende stappen in het proces zijn.

Fasen van de pilotenopleiding

Om een beter inzicht te krijgen in hoe lang een pilotenopleiding duurt, is het belangrijk om de verschillende fasen van de opleiding te begrijpen. Bij EPST bestaat de opleiding tot verkeersvlieger uit drie belangrijke fasen:

Theorielessen en examens

De eerste fase van de opleiding is gericht op het opdoen van theoretische kennis over onderwerpen zoals meteorologie, luchtvaartwetgeving, navigatie, aerodynamica en vliegtuigsystemen. Tijdens deze fase volg je lessen, bestudeer je het lesmateriaal en leg je diverse examens af om je kennis te toetsen.

Praktijklessen en uren vliegen

Nadat je de theorie onder de knie hebt, ga je verder met praktijklessen en het opbouwen van vlieguren. Je leert eerst de basisvaardigheden om een vliegtuig te besturen en maakt vervolgens kennis met complexere manoeuvres en procedures. Deze fase omvat zowel vluchten met een instructeur als solovluchten, waarbij je zelfstandig vliegt om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Uitgebreide vervolg opleiding

Na de basisvliegopleiding volgt in Nederland bij EPST de uitgebreide vervolgopleiding. Deze bereidt studenten voor op het succesvol afronden van een Jet Type Rating bij een luchtvaartmaatschappij. Je leert hier samen te werken in een cockpit en hoe te handelen in situaties die je als verkeersvlieger kunt tegenkomen. De duur van deze fase is 6 weken.

Type rating en lijntraining

Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond en in het bezit bent van een brevet (CPL ME/IR), leer je verder bij de vliegmaatschappij waar je gaat werken. Daar behaal je een type rating en volg je lijntraining. Een type rating is een certificering voor het specifieke vliegtuigtype waarmee je als verkeersvlieger gaat werken. Lijntraining houdt in dat je met een ervaren piloot aan boord meevliegt om te leren hoe je je vaardigheden en kennis in een commerciële omgeving kunt toepassen.

In de volgende sectie gaan we dieper in op hoe lang elke fase van de pilotenopleiding duurt.

Duur van de verschillende fasen

Om beter te begrijpen hoe lang het duurt om piloot te worden en hoe lang bijvoorbeeld fase a duurt, is het nuttig om te kijken naar de duur van elk van de drie fasen van de pilotenopleiding bij EPST.

Hoe lang duurt de theorie-opleiding?

De duur van de theorie-opleiding varieert, maar is maximaal 30 weken. Dit is inclusief het volgen van lessen, zelfstudie en het afleggen van de benodigde examens.

Hoe lang duurt het om praktijkervaring op te doen?

De gehele opleiding inclusief de theorie duurt 18 tot 20 maanden. Tijdens de praktijk fase bouw je minimaal 150 vlieguren op, inclusief zowel duale (met een instructeur) als solovluchten.

Hoe lang duurt het om een type rating en lijntraining te voltooien?

De duur van de type rating en lijntraining varieert afhankelijk van het specifieke vliegtuigtype en de luchtvaartmaatschappij waarmee je gaat werken. Over het algemeen duurt deze fase ongeveer 2 tot 3 maanden. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van type rating en lijntraining afhankelijk is van de arbeidsmarkt en de vraag naar piloten bij luchtvaartmaatschappijen.

In de volgende sectie bespreken we factoren die de totale duur van de pilotenopleiding kunnen beïnvloeden.

Factoren die de duur van de pilotenopleiding beïnvloeden

Hoewel we een algemeen overzicht hebben gegeven van hoe lang het duurt om piloot te worden, zijn er verschillende factoren die de totale periode van de opleiding kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden:

Fulltime vs. parttime studeren

De duur van de opleiding hangt grotendeels af van of je fulltime of parttime studeert. Als je fulltime studeert, kun je de opleiding sneller afronden dan wanneer je parttime studeert. EPST biedt alleen een fulltime opleiding aan, geen parttime/modulaire vliegopleiding.

Persoonlijke omstandigheden en leercapaciteit

Je eigen leercapaciteit en persoonlijke omstandigheden kunnen ook van invloed zijn op de duur van de pilotenopleiding. Sommige studenten kunnen de stof sneller oppikken en door de verschillende fasen van de opleiding heen gaan, terwijl anderen mogelijk meer tijd nodig hebben om alles onder de knie te krijgen.

Beschikbaarheid van trainingsvliegtuigen en instructeurs

Alhoewel vertraging in de praktijk nauwelijks voorkomt, kan theoretisch gezien de beschikbaarheid van trainingsvliegtuigen en instructeurs ook een rol spelen bij het bepalen van de duur van de opleiding. EPST streeft ernaar om voldoende middelen en instructeurs beschikbaar te stellen om de opleiding zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

 

In de volgende sectie zullen we de totale duur van de pilotenopleiding bij EPST bespreken en dit vergelijken met andere opleidingsinstituten en carrièrepaden.

Totale duur van de pilotenopleiding (bij EPST)

Rekening houdend met de verschillende fasen en factoren die de duur van de opleiding kunnen beïnvloeden, duurt de pilotenopleiding bij EPST 16 tot maximaal 20, maanden van start tot het moment waarop je klaar bent om als verkeersvlieger te werken. EPST onderscheidt zich door de opleiding sneller af te ronden dan de concullega’s Dit kortere traject vergt ook veel van de capaciteit van een kandidaat daarom doet EPST een uitgebreide selectie vooraf aan de start van de opleiding.

Het is belangrijk op te merken dat de duur van de opleiding slechts een onderdeel is van het proces om piloot te worden. Naast de benodigde tijd, moet je ook rekening houden met factoren zoals kosten, toewijding en de arbeidsmarkt voor piloten. Desondanks is het investeren in een opleiding tot verkeersvlieger bij EPST een uitstekende keuze voor diegenen die hun droom om piloot te worden willen realiseren.

Ben jij er klaar voor om jouw droom na te jagen?

Ben je klaar om je droom na te jagen en te beginnen aan de uitdaging van een pilotenopleiding bij EPST? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over onze opleidingen en schrijf je in voor een kennismaking. Onze deskundige instructeurs en het toegewijde team staan klaar om je te helpen bij het navigeren van je weg naar succes in de luchtvaartindustrie.

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool