Kees, Bram en Wesley vlogen voor het eerst solo

student op de schouders van twee medestudenten

Voor het eerst zit je helemaal alleen in een vliegtuig. Nu mag je zelf opstijgen en landen, terwijl je instructeur en je klas toekijken. De eerste solovlucht is één van de absolute hoogtepunten in de vliegopleiding, naar dit moment kijkt iedere EPST’er uit.

Voorbereiding op de eerste solovlucht

Samen met de instructeur bereid je je in ongeveer 15 uur vliegen voor op de eerste vlucht alleen. Je vliegt zogeheten ‘traffic patterns’. Keer op keer stijg je op en ga je weer landen, touch en goes noemen we die herhalingen. Als de instructeur jou klaar vindt voor het echte werk, stapt hij uit. Dan komt dat magische moment: je bent de enige in de cockpit.

Hoe beleefden EPST’ers hun eerste solovlucht?

Wat gaat er op zo’n moment door je heen? EPST’ers Kees, Bram en Wesley vertellen hoe zij hun eerste solovlucht hebben beleefd.

Kees (zie foto boven) vond het vooral een speciale gebeurtenis. Toen de instructeur hem vertelde dat hij er klaar voor was, had hij er zelf ook vertrouwen in. “Het was de bedoeling dat ik twee touch-and-goes zou maken en één full stop landing. Zodra je bezig bent, gaan de spanningen weg en focus je op je taak.” Hij keek lang uit naar dit moment en kijkt er met een positief gevoel op terug.

Bram (foto hieronder): “Het ging heel snel! Na één checkvlucht stapte de instructeur uit. Ik taxiede naar de holding point, zodat ik mijn checks kon doen. Ik was zo geconcentreerd op het vliegen dat ik niet echt de tijd had om zenuwachtig te zijn. Toen het even rustig was keek ik wel even naar rechts en zag niemand naast me. Dat was toch wel een heel gaaf gevoel!” De landing was volgens Bram wel bijzonder. “Er stonden redelijk veel EPST’ers langs de baan mijn landing te beoordelen. Gelukkig ging het goed! Eenmaal terug stonden bijna alle EPST’ers me op te wachten om emmers water met zeepsop over me heen te gooien. Koud, maar superleuk!”

Studente voor vliegtuig met de Nederlandse vlag als keep

Ook Wesley (zie onderstaande foto) kijkt met een brede lach terug naar zijn eerste solovlucht. Ondanks het vele oefenen voelde hij wel de spanning: “Het eerste circuitje deed ik met mijn instructeur, die daarna uitstapte en me vertelde dat ik er zelf nog 3 moest vliegen. Op dat moment besefte ik wel dat ik het nu toch echt zelf moest gaan doen, zonder hulp of aanwijzingen. Dat was best wel even spannend.” Eenmaal in de lucht viel de spanning weg: er was te weinig tijd om er lang over na te denken.

Student op de vleugel van een vliegtuig na zijn eerste solovlucht

Lang nagenieten van de eerste solovlucht

Die eerste keer alleen in het vliegtuig is volgens de EPST’ers al heel lang een moment om naar uit te kijken. Daarna is het een moment om nooit meer te vergeten. “Achteraf heb ik de video’s van mijn solo wel 10 keer bekeken. Het was een ontzettend leuke ervaring en ik zal er nog vaak aan terugdenken.”

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required