Luchtvaartschool kiezen in Nederland

Verkeersvlieger opleiding bij EPST | Luchtvaartschool kiezen in Nederland

Als je droomt van een carrière als piloot, is de eerste stap het vinden van de juiste luchtvaartschool. Maar hoe weet je wat de beste keuze is voor jou? In deze blog delen we een aantal tips, zodat jij een goed geïnformeerde keuze voor de ideale luchtvaartschool kunt maken. 

Het belang van een goede luchtvaartschool

Een luchtvaartschool biedt gespecialiseerde training en educatie die nodig is voor het worden van een gekwalificeerde piloot. Deze scholen bieden zowel theoretische kennis als praktische vliegervaring, wat ervoor zorgt dat jij een vliegbrevet kunt behalen. Hieronder staan een aantal redenen waarom het kiezen van de juiste luchtvaartschool zo belangrijk is:

  • Gespecialiseerde training: Doordat er verschillende richtingen zijn binnen de luchtvaartsector, is het belangrijk om te onderzoeken welke cursussen luchtvaartscholen aanbieden. Wij adviseren om goed te onderzoeken of de desbetreffende luchtvaartschool cursussen geeft die zijn afgestemd op jouw behoeften als toekomstige piloot, inclusief grondschool, simulator training en praktijkvluchten. Zo ben je er zeker van dat je genoeg ervaring opbouwt. 
  • Ervaren instructeurs: Je wilt leren van de beste, zorg ervoor dat je les krijgt van ervaren piloten die je kunnen begeleiden en hun kennis en vaardigheden kunnen overdragen.
  • Moderne apparatuur: Zorg ervoor dat de luchtvaartschool beschikt over de nieuwste vliegtuig simulators, waardoor je kunt trainen met de technologie die je ook in je toekomstige carrière zult gebruiken.

Verschillende Nederlandse luchtvaartscholen

Ons land heeft een aantal uitstekende luchtvaartscholen die internationaal erkend zijn voor hun kwaliteit van onderwijs en training. Hier zijn een paar voorbeelden van deze luchtvaartscholen:

  1. KLM Flight Academy: Geassocieerd met KLM, deze academie biedt een hoogwaardig trainingsprogramma dat studenten voorbereidt op een carrière bij commerciële luchtvaartmaatschappijen.
  2. Martinair Flight Academy: Deze academy biedt een breed scala aan opleidingen, van privé vliegbrevetten tot commerciële pilootopleidingen.
  3. EPST (European Pilot Selection & Training): EPST staat bekend om zijn grondige selectieproces en hoogwaardige trainingsprogramma’s die afgestemd zijn op de eisen van de luchtvaartindustrie.

Wat maakt een luchtvaartschool goed?

Een goede luchtvaartschool kan het verschil maken in je carrière. Het kiezen van de juiste school zorgt ervoor dat je de beste training krijgt en goed voorbereid bent op de uitdagingen van het vak. Hier zijn enkele criteria om te overwegen bij het kiezen van een luchtvaartschool:

  • Accreditatie en certificering: Zorg ervoor dat de luchtvaartschool gecertificeerd is door relevante luchtvaartautoriteiten zoals de EASA (European Union Aviation Safety Agency) en/of de IAAPS.
  • Faciliteiten en vloot: Kijk naar de kwaliteit van de vliegtuigen en simulators die worden gebruikt voor de training.
  • Succesratio van afgestudeerden: Onderzoek het percentage studenten dat succesvol afstudeert en een baan vindt in de luchtvaartindustrie.

Wat kan je verwachten?

Pilot education omvat een breed scala aan onderwerpen, variërend van luchtvaarttheorie en meteorologie tot navigatie en vliegtuigmechanica. De opleiding is intensief en vereist een combinatie van klassikale theorie uren en praktische vliegtraining. De theoretische training omvat onderwerpen als aerodynamica, luchtvaartwetten en communicatieprocedures. Tijdens de simulator training oefen je in een gesimuleerde omgeving noodprocedures en geavanceerde vliegtechnieken. Tot slot is er de praktische vliegtraining, waarbij je onder toezicht van een instructeur vliegt om praktijkervaring op te doen en je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Deze combinatie van theorie en praktijk tijdens de pilotenopleiding, zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op een carrière als piloot. 

Neem contact op met EPST

Of je nu op zoek bent naar aviation flight schools, een luchtvaartschool in Nederland, of meer wilt weten over de beschikbare richtingen, het kiezen van de juiste opleiding is belangrijk om zeker te zijn van een leuke en leerzame ervaring. Heb je interesse in een carrière als piloot? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe EPST je kan helpen om je dromen waar te maken en de lucht in te gaan als professionele piloot.

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Klas van juli ’24 vertrokken naar Aero Locarno