Welke competenties heb je nodig als je piloot wilt worden? EPST

Wat verdient een piloot? - EPST

Speel je met het idee om piloot te worden, of is het al sinds je klein bent een droom om in de cockpit te zitten? Hoe dan ook: piloot willen worden is één ding, maar piloot kúnnen zijn is een tweede.

Daar kom je natuurlijk achter tijdens de selectieprocedure, maar voor die tijd is het toch al handig om te weten waar je als piloot eigenlijk in uit moet blinken. Wat zijn de competenties voor een verkeersvlieger? In dit artikel bekijken we de belangrijkste vaardigheden voor een piloot.

Herken jij straks jezelf in de volgende omschrijvingen? Dan ben jij misschien wel uit het juiste hout gesneden!

Vaardigheid 1: probleemoplossend vermogen

Als iets een piloot kenmerkt, is dit het wel: het vermogen om ‘on the spot’ problemen op te lossen. Misschien zie je het al voor je: het is verschrikkelijk weer in de lucht en tot overmaat van ramp valt de besturing van je flaps uit. Wat doe je?

Als piloot moet je in staat zijn om snel te schakelen. Niet in paniek raken en meteen denken aan manieren om de situatie zo goed mogelijk onder controle te krijgen, daar draait het om. Als piloot moet je onder druk kunnen presteren, want je bent verantwoordelijk voor alles en iedereen in het vliegtuig.

Vaardigheid 2: communicatie

Communicatie is cruciaal in de luchtvaart. Er zit vrijwel altijd iemand naast je in de cockpit, en samen moeten jullie de vlucht zo soepel mogelijk laten verlopen. Ontstaan er problemen? Dan los je die samen op: duidelijk en beknoptkunnen communiceren wordt zeker in deze situaties ontzettend belangrijk.

Communicatie is dus van levensbelang. Maar niet alleen met je collega in de cockpit: ook met de luchtverkeersleiding maak je belangrijke afspraken als je in de lucht bent of nog op de grond staat. Je moet je positie en je situatie goed duidelijk kunnen maken aan de mensen die de toren bemannen.

Vaardigheid 3: besluitvaardigheid

Er zijn weinig beroepen waar besluitvaardigheid zo belangrijk is als dat van een piloot. Onverwachte situaties kunnen zich op elk moment voordoen en het is jouw taak als piloot om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Snelle, duidelijke en verstandige beslissingen nemen is hierbij essentieel. In de lucht heb je niet vaak de tijd om uitgebreid een plan op te stellen: je maakt een beslissing op basis van je inzicht en je kennis van onder andere de regels, het luchtruim en de weersomstandigheden.

Wat beslissingen maken betreft komt het dus goed uit als je stevig in je schoenen staat en je vol vertrouwen achter je keuzes kan staan.

Heb jij het in je om piloot te worden?

Zoals je ziet, heeft een piloot 3 essentiële vaardigheden nodig om goed te functioneren als verkeersvlieger. Vliegen is een beroep met grote verantwoordelijkheid: de piloot zorgt ten allen tijde voor de veiligheid van het vliegtuig, de passagiers en het luchtruim. Als piloot kom je soms onder grote druk te staan; hier moet je beslissingen kunnen maken en deze goed kunnen communiceren.

Kan jij je in deze omschrijving vinden? Dan is het tijd om je op te geven voor de selectie!

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool

EPST-studenten volgen weerbaarheidstraining