6 belangrijke redenen om piloot te worden

6 belangrijke redenen om piloot te worden

Misschien droom je er al jaren van om piloot te worden en is er voor jou geen twijfel mogelijk meer. Of heb je pas de laatste tijd het gevoel dat er in jou een piloot kan schuilen?

Hoe dan ook, besluiten om piloot te worden is een grote beslissing die je leven gaat veranderen. We begrijpen dat het avontuur van het pilotenleven roept, maar dat je een goed onderbouwde beslissing wilt maken voor zoiets belangrijks. Daarom hebben we voor dit blog hebben oud-studenten van EPST gevraagd naar hun motivatie om voor een leven in de cockpit te gaan.  We laten je 6 belangrijke redenen zien om piloot te worden.

Heb je een passie voor luchtvaart?

Verschillende piloten hadden altijd al een passie voor luchtvaart. Krijg jij al een enthousiast gevoel als je op een vliegveld rondloopt of als je vanaf de A4 een vliegtuig van dichtbij ziet opstijgen?

Voor veel piloten doet de gedachte aan vliegen en alles wat daarmee te maken heeft het hart sneller kloppen. De passie voor luchtvaart is een mooie basis van waaruit een droom ontstaat. Droom jij door je passie van een carrière als piloot? Jaag dan je dromen na!

Wil je veel van de wereld zien?

De beste manier om veel van de wereld te zien is piloot zijn. Je vliegt naar uiteenlopende bestemmingen, de één nog mooier dan de ander. Je voelt je al snel een wereldreiziger.

En wat misschien nog het mooiste is? Dat unieke perspectief vanuit je cockpitraam. Je krijgt prachtige dingen te zien, die maar voor weinigen zijn weggelegd: je ziet onvergelijkbaar mooie zonsopkomsten en -ondergangen en soms een sprookjesachtig wolkendek onder je. Jouw werkplek is het mooiste uitzicht in de wereld.

Hou je van dynamiek?

Als piloot is geen enkele dag hetzelfde. Zelfs als je een paar keer achter elkaar dezelfde lijn vliegt, is elke dag toch anders. Weersveranderingen, wisselende crews en telkens andere tijdstippen maken jouw werk zo afwisselend als maar kan.

Soms is een dag een fluitje van een cent, op andere dagen word je door onvoorziene omstandigheden écht uitgedaagd. Als piloot is er altijd wat te beleven.

De techniek achter het vliegen

Het blijft altijd iets magisch hebben om zo’n groot gevaarte te zien opstijgen en door de lucht te zien gaan. Er komt geweldig veel techniek bij het vliegen kijken. Ben jij hier ook door gefascineerd?

Als piloot doe je diepgaande kennis op van de techniek achter het vliegen, maar ook van alles daar omheen: denk aan het navigeren, meteorologie en aerodynamica. Word je piloot? Dan word je ook expert in dat wat jou altijd al gefascineerd heeft.

Het financiële plaatje

Leven in luxe wordt vaak in één adem genoemd met piloot zijn. De meeste piloten hebben een heel aantrekkelijk salaris, dat is natuurlijk een duidelijke reden om je aan te melden voor een vliegopleiding. Hoewel de kosten van je opleiding hoog zijn vergeleken met andere studies, is de kans groot dat je als piloot financieel gezien een mooie toekomst tegemoet gaat.

Carrièremogelijkheden

Als je eenmaal piloot bent, kun je alle kanten op. Je kunt natuurlijk alle kanten op vliegen, maar er zijn veel manieren waarop je dat kunt doen. Ga je de burgerluchtvaart in, of word je vrachtvlieger? Er is nog veel meer: je kunt je specialiseren in medisch vervoer of een rol bij Defensie aannemen. Mogelijkheden genoeg, dus.

Daarbij hebben piloten vaak veel vrije tijd – dat is ook fijn! Dit geeft je de kans om veel tijd in een hobby te stoppen, of om echt werk te maken van interesses buiten het vliegen. Je hebt dus veel mogelijkheden om je leven op je eigen manier in te vullen. Veel piloten hechten hier waarde aan.

Gebruik je enthousiasme, maar kies bewust

Hoe mooi de verhalen soms ook klinken, piloot zijn is niet voor iedereen weggelegd. Voordat je je keuze maakt, moet je je wel afvragen of je gemaakt bent voor de onregelmatige werktijden en de soms lange afwezigheid van huis. Een pilotenleven is geen standaard leven. Dit zijn redenen om juist wel of juist niet piloot te worden.

Doe daarom grondig onderzoek:

Enthousiast? Kom naar onze informatieavond!

Zie jij een leven als piloot helemaal zitten? Kom naar één van onze informatieavonden bij EPST in Utrecht. Via onze agenda meld je je makkelijk aan. Zien we je daar?

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots

Word piloot van een vliegtuig bij onze vliegschool

EPST-studenten volgen weerbaarheidstraining