Vrouwelijke piloten

EPST-SKILLS

Vroeger was de wereld van de luchtvaart een echte mannenwereld. Tot de komst van Amelia Earhart, als eerste vrouwelijke piloot ter wereld vloog zij solo over de Atlantische Oceaan heen. Haar moed en vastberadenheid openden de deuren voor talloze andere vrouwen die hun dromen boven de wolken wilden najagen. Niet lang daarna, in Nederland, zette de Toos van der Togt haar eigen mijlpaal neer als de eerste vrouwelijke piloot van Nederland. Haar prestatie inspireerde generaties van Nederlandse vrouwen om de lucht in te gaan.

Vrouwen in de cockpit

Sindsdien heeft de luchtvaartindustrie enorme stappen gezet op weg naar gendergelijkheid. Bij EPST hebben we gezien wat het effect is van deze ontwikkeling door het groeiende aantal vrouwelijke piloten dat de opleiding succesvol behaald. Vrouwen in de cockpit zijn niet langer een uitzondering, maar heel normaal en gezellig!

De positieve impact van vrouwen binnen de luchtvaartsector is niet te onderschatten. Hun intuïtie, communicatieve vaardigheden en vermogen om onder druk te presteren maken hen waardevolle aanwinsten voor elke luchtvaartmaatschappij. Bovendien brengen ze diversiteit en inclusiviteit.

Hoe word ik piloot als vrouw

Het traject om piloot te worden is voor vrouwen precies hetzelfde als voor mannen. Er zijn een aantal belangrijke aspecten om voor deze carrière in aanmerking te komen en wij vertellen je hier graag meer over! 

Competenties van een piloot

Soft skills zoals stressbestendig, probleemoplossend vermogen, communicatie vaardigheden en besluitvaardigheid staan centraal in het beroep van piloot. Deze vaardigheden worden bij EPST niet alleen verder ontwikkeld; ze vormen de basis van onze opleiding. Tijdens de selectieprocedure zorgen we ervoor dat kandidaten het potentieel hebben om deze belangrijke competenties verder te ontwikkelen. Ben je benieuwd waarom deze competenties zo belangrijk zijn binnen het vak van piloot? Lees dan onze blog over de competenties van een piloot! 

Technische vaardigheden

Technische vaardigheden zijn ook een essentieel ingrediënt voor een succesvolle piloot. Als piloot heb je onder andere te maken met de bediening, het beheer van het vliegtuig en het navigeren door verschillende vluchtfases. Onderdelen die allemaal aan bod komen tijdens de opleiding tot piloot, denk hierbij aan bijvoorbeeld vliegprestaties en vliegtuig dynamica, vliegtuigonderhoud, communicatie en de verschillende procedures omtrent noodsituaties. Lees hier meer over in onze blog over hoe je een piloot wordt

De juiste vooropleiding

Om de bovenstaande technische vaardigheden beter te begrijpen, raden wij aan om tijdens jouw middelbare school al bepaalde vakken toe te voegen aan jouw pakket. Een goede beheersing van wiskunde is waardevol voor het begrijpen van navigatie, vliegdynamica, en andere technische aspecten van het vliegen. Kennis van natuurkunde is essentieel om aerodynamica, krachten en beweging die bij het vliegen komen kijken te begrijpen. Engels is de internationale taal van de luchtvaart. Basiskennis van computers en informatietechnologie kan nuttig zijn gezien de geavanceerde technologische systemen in moderne vliegtuigen en kennis van aardrijkskunde kan helpen bij het plannen van vluchtroutes en het begrijpen van navigatie.

Daarna zijn er verschillende routes die je kunt volgen om een piloot te worden, afhankelijk van welke richting jij zelf op wil gaan, variërend van een luchtvaartgerelateerde studie tot een specifieke vliegopleiding. Bij EPST bieden we uitgebreide programma’s aan die zijn ontworpen om aspirant-piloten te begeleiden vanaf het begin van hun opleiding tot aan het behalen van hun vlieglicentie. Ben je benieuwd welke vliegopleidingen er zijn? Lees dan onze blog! 

Het salaris van een piloot

Het salaris van een piloot kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren zoals de specifieke luchtvaartmaatschappij waarvoor je werkt, de werkervaring die jij meebrengt, en het type vliegtuig dat je vliegt. Over het algemeen hebben piloten bij commerciële luchtvaartmaatschappijen een aantrekkelijk salaris dat groeit naarmate hun carrière ontwikkelt. Lees hier meer over wat een piloot verdient. 

Ben jij nieuwsgierig naar alle mogelijkheden om een piloot te worden, heb je meer vragen naar aanleiding van deze blog of ben je helemaal overtuigd? Neem dan contact met ons op of kom gezellig langs op een van onze informatiedagen! Wij beantwoorden graag al jouw vragen om je te ondersteunen in jouw carrière tot vrouwelijke piloot! Jouw avontuur naar de cockpit begint hier bij EPST.

Aanmelding EPST nieuwsbrief

* indicates required

Leren vliegen met een vliegtuig simulator in Nederland

EPST’er Richard blikt terug op zijn tijd in Griekenland

Leven in Griekenland door de ogen van Okke Sloots